Hotgates

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ψωμί..η πιο απλή συνταγή



Συστατικά

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο για το αλεύρωμα
  • ¼ κγ μαγιά ξηρή ή στιγμής
  • 1¼ κγ αλάτι
  • 1½ φλ εμφιαλωμένο νερό ή της βρύσης
  • καλαμποκάλευρο ή πίτουρα για το αλεύρωμα

Οδηγίες

  1. Αφ’εσπέρας αναμειγνύετε τα στεγνά υλικά.
  2. Προσθέτετε το νερό και ανακατεύετε λιγάκι να γίνει ζύμη.
  3. Τη σκεπάζετε με πετσέτα ή σελοφάν και την αφήνετε να σταθεί 12-18 ώρες.
  4. Την επαύριο διπλώστε τη ζύμη .Τη σκεπάζετε πρόχειρα με καθαρή πετσέτα ή σελοφάν και την αφήνετε να ξεκουραστεί 15’.
  5. Μεταφέρτε τη σε καλοαλευρωμένη πετσέτα ή πινακωτή.
  6. Τη σκεπάζετε πάλι και την αφήνετε να ανέβει 1½ ώρα περίπου ώσπου να διπλασιαστεί.
  7. Το τελευταίο μισάωρο, προθερμαίνετε το φούρνο στους 260°C μαζί με μια άδεια, σκεπασμένη, βαρύπατη κατσαρόλα, μαντεμένια ή πήλινη.
  8. Όταν σφυρίξει ο φούρνος, τον ανοίγετε διάπλατα, τραβάτε με γάντια τη ζεματιστή κατσαρόλα και μονομιάς ρίχνετε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζετε και ψήνετε για 30’.
  9. Βγάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε το φούρνο στους 230°C, και ψήνετε άλλα 15’.
  10. Βγάζετε με γάντια την κατσαρόλα και αφήνετε το καρβέλι να κρυώσει τελείως πάνω σε μεταλλική σχάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου